Опозицията на Нинова се преброи на конгреса, лидерът на БСП-София – въздържал се

Интригата на конгреса на БСП приключи още с приемането на дневния ред. Опозицията на лидера Корнелия Нинова се преброи – 149 делегати подкрепиха предложението да се включи точка за промяна на устава за избора на председател. 

Поправка в устава на БСП, с която да се върне старото положение лидерът да не се избира от цялата партия, а от конгреса, да влезе в дневния ред, поиска Ваня Добрева, делегат от „Красно село“. Предложението бе отхвърлено с 397 гласа „против“ и 45 „въздържали се“. Сред тях и лидерът на БСП София Калоян Паргов, който единствен на президиума на сцената в зала 1 на НДК вдигна делегатската си карта за „въздържал се“.

[ad id=“255238″]

„Конгресът през февруари извърши политическа грешка. Подведен от лозунга, че реализира демокрация, гласува решение, с което концентрира цялата власт в ръцете на председателя, който и да е той. Чест прави на Нинова, че досега не се е възполвала от това положение“, аргументира се Добрева. И обясни, че промяната в устава променя характера на БСП, който е в защита на демократичните принципи и свободата на мнения. Ние придвижваме партията към лидерска с прояви на вождизъм и авторитаризъм, мотивира се Добрева, която бе зам.-министър на образованието в кабинета „Станишев“.

Колегата й Чавдар Георгиев, зам.-министър на екологията в същото правителство, поиска да се върне върховенството на конгреса, като му се даде възможност да освобождава предсрочно председателя.

„Суверенът решава кой да го ръководи партията. Има ли по-демократично нещо от това? С четири ръце съм против такава промяна на устава. Това е най-демократичното решение, което сме вземали – лидерът да се избира пряко“, обяви социалистът Валери Иванчев.

След гласуването на дневния ред част от делегатите на конгреса си тръгнаха. Пред НДК те коментираха, че опозицията на Нинова е около 1/4 от делегатите на конгреса.

В началото на заседанието му бе съобщено, че са се регистрирали 609 делегати.


image0 (9K)