Опозиционната кандидатка за президент на Беларус напусна страната

Кандидатът за президент на Беларус Святлана Циханоуска е напуснала страната и е в Литва, съобщи литовският министър на външните работи Линас Линкявичус в Туитър. Той не даде подробности кога и как е станало това.

Засега няма коментар нито от властите в Минск, нито от предизборния щаб на Циханоуска.

В понеделник Святлана Циханоуска подаде жалба срещу резултатите от изборите на 9 август в Централната избирателна комисия (ЦИК) на Беларус. Тя прекара три часа на зданието на ЦИК. Според щаба й върху нея е бил оказан натиск, било й е казано, че от нейна страна има „недопустими действия и изявления, водещи до масови безпорядъци“.

По-късно прессекретарят на Циханоуска съобщи, че телефонът й работи, но тя не се обажда. През нощта са успели да се свържат с нея, но не е разкрито къде се намира.

На президентските избори в Беларус в неделя по официални данни Циханоуска получи 10.09% от подадените гласове, а действащият президент – 80.17%. Явилите се са били 84.17% от всички избиратели в страната.

На пресконференция в своя щаб в понеделник в Минск Циханоуска заяви, че се смята за победител на изборите. Тя се позова на данните от „реалните протоколи“ от много от избирателните секции, според които тя изпреварва Лукашенко.

Тогава Циханоуска заяви, че няма намерение да напуска страната. Тя подчерта, че не участва в протестите, защото „ако излезе, това ще доведе до ескалация на напрежението“. Циханоуска призова поддръжниците си да продължат протестните акции и препоръча на президента Лукашенко и властите диалог, за да се избегне насилието.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)