Опитват се да спасят мъж край Мальовица. Друг почина в Пирин

Провежда се спасителна акция с хеликоптер за мъж, паднал в района между връх Мальовица и връх Орловец. По-рано друг мъж почина в Пирин от инфаркт, съобщава Dnes.bg
55-годишен мъж е паднал от пътеката в посока Рилския манастир по билото между връх Мальовица и връх Орловец, съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Пострадалият е в безсъзнание. В момента тече спасителна акция за спасяването, като хеликоптер лети към мястото на инцидента.
Заради поредния инцидент от ПСС апелират за повече внимание от страна на туристите, като и да не се подценяват условията в планината.
Съветват хората, които са избрали да посетят планината да се запознават предварително с маршрутите и да си правят планински застраховки.
От Планинската спасителна служба предупреждават, че планината през летните горещини също носи опасност за здравето, особено при хора със сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.
Вчера спасителите са се натъкнали и на друга опасна ситуация – тийнейджъри от Франция са се къпали в Муратово езеро, което е твърде рисково заради температурните разлики на въздуха и водата, която е ледена под повърхността.
Също вчера екипи на Планинската спасителна служба към БЧК са помогнали на пострадала в Рила чешка туристка. 41-годишната жена, участвала в група туристи, паднала при слизане от връх Мусала. Тя е била в тежко състояние, с обилно кръвотечение.
По-рано днес бе съобщено за починал 54-годишен мъж в Пирин. Инфаркт е най-вероятната причина за смъртта му. Той е бил със съпругата и сина си на почивка в планината. По време на разходка в посока Бъндерица му прилошава и за минути човекът издъхва, предаде БНР.
В близост до мястото на инцидента е имало друг турист, който е лекар. Той е констатирал смъртта и вероятната причина – инфаркт. Екип от планински спасители са пренесли починалия до хижата, където е пристигнала полиция.
След направения оглед и разпит на свидетели, линейка е транспортирала тялото на мъжа за аутопсия в Благоевград.
Според планинските спасители честотата на тежките инциденти в планината от последните дни и много по-висока от обичайната. Внимавайте!


image0 (9K)