Оперетата „Херцогинята на Чикаго“ с премиера в Стара Загора

На 7 февруари, от 19:00 часа и на 9 февруари от 16:00 часа, в Стара Загора са премиерните спектакли на оперетата „Херцогинята на Чикаго“ от Имре Калман.

Произведението, което за първи път се представя на сцената на Операта, е създадено по либретото на Юлиус Бремер и Алфред Грюнвалд, а преработката на текста е на Румен Нейков, негов /в съавторство с Мария Нейкова/ е и преводът.

Режисьор е проф. Румен Нейков. Диригент е  Владимир Бошнаков, сценографията е на Тодор Демеров, а костюмите – на Антония Попова. Вихрените танци в спектакъла са хореографски поставени от талантливи артисти на балетната трупа –  Пенка Димитрова и Биляна Чолакова.

В творческия състав на оперетата са и изявените солисти на Държавна опера-Стара Загора. Милко Михайлов, Николай Моцов, Яница Нешева, Нели Нечева, Камелия Стойчева, Тереза Бракалова, Елена Петрова, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Иван Кабамитов, Теодор Петков, участват още Игнат Желев, Петър Янкулов, Нина Димитрова, Пролет Пенчева, Илиян Вичев, Румен Какамъков, Милен Стойков и Велин Ингилизов и Борислав Георгиев от ДЮСОБ“Маргаритки“, солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера Стара Загора.

„Подготвяме една изключително красива, мелодична, атрактивна постановка, която зрителят ще заобича. „Херцогинята на Чикаго“ не е от познатите произведения на Калман, защото е трудна за вокално изпълнение творба. Това е третата и премиера в България и първа извън столицата. Писана е през 1928 г., а темата е актуална и днес – нахлуването на американската култура в Европа“,  споделя проф.Румен Нейнов, режисьор.


image0 (9K)