Опашката на „Кулата“ достигна рекордните 15 км, полицаи носят вода на закъсалите

Здравните власти в съседна Гърция засилиха проверките за влизане от България, което доведе до километрични опашки на единствения официално обявен за пропускане пункт –,Кулата. Към обяд колоната от автомобили достигна рекордните 15 км, съобщи бТВ.

Инфарктното чакане започна още в 3 часа през нощта. Рано сутринта опашката беше около 5 км, а по-късно вече надхвърляше 10. Пътуващи за втори път към южната ни съседка това лято споделиха, че са минавали през пункта за 10-тина минути, докато сега отнема над 3 часа. Сега колоните са още по-големи, защото има и много румънски туристи.

Полицаи от Община Петрич започнаха да патрулират между хората в колата от автомобили и да доставят вода на блокираните в трафика. С часове пътуващите не могат да достигнат до близките бензиностанции, за да се снабдят с храна и вода.

Голяма част от автомобилите бяха буквално опаковани – някои с плажни кърпи, други със сенници, трети с чадъри. Всички по някакъв начин се опитват да се предпазят от топлото време и високите температури, предаде БНТ.

Опашката от чакащи автомобили на границата с Гърция се контролира от „Пътна полиция“. Създадена е необходимата организация, като на места има буфери зони, за осигуряване на коридор на автобуси и тирове.

Малко преди обяд всички автобуси бяха изтеглени на територията на Гърция, което освободи повече гишета за обработване на документи на леките автомобили и така постепенно опашката започва да се стопява – към момента работят 4.

„На самия граничен пункт се преминава бързо, а чакането на опашката отнема часове – 2 часа и половина“, разказа един от изнервените шофьори.

От ГД „Гранична полиция“ съветват пътуващите да използват другите пунктове – Капитан Петко войвода, Ивайловград и Маказа, за който обаче беше съобщено, че от от понеделник затваря.

 


image0 (9K)