Опасно напрежение между Турция и Европейския съюз

Турция обяви, че няма да спре сондажните дейности край бреговете на Кипър, въпреки че Европейският съюз наложи санкции на южната ни съседка.

Турското министерство на външните работи обяви, че решението на Брюксел показвало „колко пристрастен и предубеден е Европейският съюз по темата за Кипър„.

Външните министри на страните в Евросъюза наложиха първоначални санкции срещу Турция заради нейните сондажи за природен газ в изключителна икономическа зона на Кипър, предаде АП.

Министрите обявиха, че в светлината на „продължаващите и нови незаконни сондажни дейности“ на Турция, те прекъсват преговорите за споразумение за въздушния транспорт. Освен това ще призоват Европейската инвестиционна банка да преразгледа отпускането на кредити на Турция.

Европейският съюз също така намалява с близо 150 милиона евро помощта, предвидена за южната ни съседка през 2020 година.

Подготвят се и допълнителни целеви наказателни мерки срещу Турция.

Два турски плавателни съда, ескортирани от военни кораби, извършват сондажи край етнически разделения Кипър, напомня агенция „Асошиейтед прес“.

Европейският съюз по-рано обяви, че сондажите нарушават суверенитета на Кипър и международните закони.


image0 (9K)