Опасностите, които ни дебнат като потребители, и как да се предпазим

Комисията за защита на потребителите (КЗП) следи офертите във връзка с кампанията „Черен петък” и тези за наближаващия 8-и декември. Миналата година са установени заблуждаващи практики, при които потребителите са привличани в търговски обекти с анонси за гръмки проценти намаление, които или не са точни, или са се отнасяли само за единични артикули.

Оказва се, че през тази година в рамките на кампанията „Черен петък” се предлагат и друг тип услуги, например в сферата на предоставянето на кредити, на телекомуникациите. От КЗП насочват вниманието, защото сключваните договори понякога са свързани с по-дългосрочно обвързване и биха могли сериозно да ощетят потребителите.

„Друг мит, който търговците, понякога опитват да създадат е, че когато стоката е намалена, тя почти се подарява и затова ние нямаме правото на рекламация, ако тя е дефектна, или ако е закупена онлайн да я върнем в 14-дневния срок, независимо от това, че няма дефекти. Запазваме си всички права по закон и при намаленията, независимо колко висок е техният процент”, разяснява Димитър Маргаритов-председателят на контролния орган.

Предупреждават и студентите да внимават за туроператорите, когато избират организирано пътуване, особено с по-голяма продължителност или пък извън страната. Те трябва да внимават договорът да бъде сключен с реален туроператор, за да може при проблеми да бъде потърсена отговорност. От Комисията са насреща за консултация преди подписването на договора.

„По повод Коледно-Новогодишните празници също ще бъдат представени на вниманието на потребителите много и най-различни предложения. Тук хората трябва да бъдат предпазливи доколко реални са намаленията. Както и да не попаднат на друга установявана от нас недобра практика – да се отправят оферти за много изгодни предложения, а в търговските обекти да се окаже, че много голяма част от тези стоки не са налични или дори изобщо не са били зареждани в съответния обект”, обясни Маргаритов. Той увери, че „екипите на комисията ще присъстват активно и ще реагират по всеки сигнал и извън кампаниите. Приканвам търговците да бъдат коректни и лоялни към потребителите, защото тази динамика на пазара според мен би гарантирала на всички участници това, което те искат да получат. Потребителите – качествени и изгодни стоки и услуги, а търговците – повече лоялни клиенти.”


image0 (9K)