Опасна вирусна инфекция и у нас

Случай на вирусната инфекция денга, предавана чрез комари, е открит в България преди дни, съобщи „24 часа“.

Стряскащата новина беше потвърдена от проф. Тодор Кантарджиев. Той е директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.

Носителят на денга е чуждестранен гражданин, който е заразен в чужбина, но е потърсил медицинска помощ у нас. Той е приет в Инфекциозна болница в София, изследван е и е стабилизиран. Мъжът вече е напуснал страната. Заболяването му е потвърдено лабораторно.

Денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони, обясняват от НЦЗПБ. Тя протича с повишена температура, много силни и продължителни болки в мускулите, главоболие, гадене и повръщане. Заразеният човек е със коремни болки и в редки случаи – с обрив и кървене. Специфично лечение няма. Развилият клинични симптоми човек боледува по няколко месеца. В напреднал етап на разработка е ваксина срещу денга.

Вирусът се предава при ухапване от заразени с вируса комари от вида Aedes aegypti и Aedes albopictus. В България е доказано разпространението на комарите Aedes albopictus, което прави възможно разпространението на инфекцията при наличие на болни лица.


image0 (9K)