Опасна болест по овцете върлува близо до нас

Опасното заболяване Скрейпи се разпространява сред овцете в съседна Румъния. В момента в нашата страна тази болест не е регистрирана, информира ovce-kozi.com

От изданието отбелязват, че преди една година в България не се е коментирала опасността от болестта Африканска чума по свинете, а сега в страната има епидемия. Смята се, че тази болест е пренесена у нас от Румъния.

Случаи на болестта Скрейпи са открита в овцеферма в Румъния, окръг Хунедоара. Той се намира в централната част на страната и е по близо до границата с Унгария. Заболяването е фатално, няма лечение. Стадото, в което е открит случай на Скрейпи, може да бъде пожертвано изцяло, за да се спре разпространението на болестта.

В Румъния през миналата година бяха ликвидирани няколко стада в различни райони, като най-голямото от тях е наброявало 2000 овце. Една от версиите за разпространяването на заболяването е закупуването на кочове от заразено стопанство.

Румънските фермери рискуват сериозни наказания и дори лишаване от свобода, ако не информират властите, че имат животно, което вероятно е засегнато от болестта, отбелязват медиите в северната ни съседка


image0 (9K)