ООН с убийствен доклад за репресиите след пуча в Турция

След неуспешния опит за преврат в Турция властите са задържали близо 100 жени, които са били бременни или току що са родили, предимно на основание, че техните съпрузи или „познати“ са подозирани за връзки с терористични организации. Някои са били арестувани заедно с бебетата си, а други с насилие са били разделени от децата си.

[ad id=“225664″]

„Това просто е скандално, изключително жестоко и със сигурност няма нищо общо с усилията за гарантиране на сигурността в страната.“ Това се казва в доклад на Върховния комисар на ООН за човешките права, разпространен във вторник. В него е направен анализ на ефекта от продължаваното няколко пъти извънредно положение в Турция, въведено след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., съобщава „Дневник“.

Данните обхващат само календарната 2017 г. и в текста са използвани много силни и емоционални квалификации за действията на властите.

[ad id=“263680″]

„Цифрите са просто стъписващи – почти 160 000 души са арестувани за 18-те месеца на извънредното положение; 152 000 служители от публичната сфера са уволнени, мнозина от тях напълно произволно; учители, съдии и адвокати са отстранени или съдени; журналисти са арестувани, закривани са медии и са блокирани интернет сайтове – съвсем очевидно няколкото удължавания на извънредното положение са използвани за брутално и безконтролно погазване на човешки права на огромен брой хора“, заяви комисарят на ООН Зеид Раад ал Хюсеин.

[ad id=“236993″]

В специалното изявление по повод разпространението на доклада се казва още, че „рутинното удължаване на извънредното положение е довело до тежки нарушения на човешките права на стотици хиляди хора – от произволно лишаване от право на работа до ограничаване свободата на придвижване, изтезания, произволни арести и подтискане правото на свобода на сдружаване и изразяване на мнение“.

[ad id=“236999″]

Авторите предупреждават, че са регистрирали такова влошаване на ситуацията с правата на човека и върховенството на закона, че те „може да имат дългосрочни последици за институционалната и обществено-икономическа тъкан в Турция“.


image0 (9K)