ООН отправи остри критики към Швеция заради зачестили расистки инциденти

ООН изрази силно притеснение заради увеличаващите се инциденти на расистка основа в Швеция, съобщи електронното издание „Локал“. Острата критика към скандинавската страна се съдържа в доклад на Комисията на ООН за премахване на расовата дискриминация, който е посветен само на ситуацията в Швеция.

[ad id=“225664″]

В него се подчертава, че „расистката реч на омразата срещу шведи от африкански произход, евреи, мюсюлмани и роми“, е особено разпространена „по време на предизборни кампании, а също в медиите и в интернет“.

Комисията на ООН изразява и безпокойство от съобщенията за запалени джамии и центрове за прием на бежанци.

Няколкото пъти са запалвани бежански центрове в различни райони на Швеция след 2015 г., когато броят на мигрантите в страната значително се увеличи. Най-малко 112 пожара са избухнали в бежански центрове или в сгради, които е планирано да приютят мигранти през 2016 г., сочат данните на шведската полиция.

[ad id=“263680″]

Джамиите също често са обект на палежи и на расистки вандализъм. Комисията на ООН за премахване на расовата дискриминация критикува властта в Стокхолм за „липсата на достатъчно финансиране, за да се осигури охрана на джамиите срещу нападения“, пише „Сега“.

[ad id=“236993″]

В публикувания доклад е подчертано, че в Швеция има „стереотипно представяне на мюсюлманите от медиите и от политиците“. ООН също е недоволно, че властите позволяват съществуването на расистки и екстремистки организации, както и че им позволяват да организират демонстрации. Документът съдържа критики за това, че Швеция не разследва престъпления, извършени от неонацистки групи като тероризъм.


image0 (9K)