ООН: Над 1500 мигранти са загинали в Средиземно море на път за Европа

Агенцията за бежанците призовава държавите и властите, през които минават транзитните пътища на мигрантите, „да вземат всички необходими мерки“ за разбиването на трафикантските мрежи

[ad id=“225664″]

Над 1500 мигранти за загинали през първите седем месеца на годината в Средиземно море, като трафикантите вече прибягват до още по-непригодни за море плавателни съдове. Това обяви Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Само през юни и юли над 850 души са намерили смъртта си на път за Европа по море. През тези два месеца един от 31 мигранти е намирал смъртта си в морето, докато през цялата минала година съотношението е било 1:49.

Броят на загиналите мигранти в Средиземно море се е повишил, въпреки че броят на пристигналите по море в Европа през тази година е около 60 хиляди досега – около два пъти по-малко, отколкото през същия период на 2017 г.

[ad id=“225664″]

По думите на Венсан Коштел, специален пратеник на Върховния комисар, агенцията на ООН за бежанците призовава държавите и властите, през които минават транзитните пътища на мигрантите, „да вземат всички необходими мерки“ за разбиването на трафикантските мрежи.


image0 (9K)