ООН: Международният наказателен съд трябва да се занимае със Сирия

Върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хусейн призова днес за спешни международни действия за Сирия след седмица на насилие, определена като една от най-кървавите в продължаващия вече седем години въоръжен конфликт в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

[ad id=“263680″]

Сирийското правителство и руските му съюзници наскоро засилиха въздушните нападение срещу две бунтовнически крепости в района на Източна Гута близо до сирийската столица Дамаск и в северозападната сирийска провинция Идлиб.

„Изминалата седмица е един от най-кървавите периоди в целия конфликт на фона следващи една след друга смъртоносни въздушни атаки, довели до жертви в райони на Източна Гута и Идлиб“, каза Зеид Раад ал Хусейн.

 

[ad id=“218001″]

 

За периода 4 – 9 февруари в Сирия са убити около 277 цивилни според ООН. От тях 230 са убити при въздушни нападения от правителствените сили и техните съюзници.

„Безпощадното естество на нападенията се потвърждава и от информациите, че най-малко девет медицински обекта, шест от които в Идлиб и три в Източна Гута, са били поразени при въздушните нападения“, посочи Зеид Раад ал Хусейн.

[ad id=“218548″]

Той отбеляза, че службата му е получила доклади, в които навеждат на мисълта, че токсични вещества може да са били изпуснати в резултат на въздушни удари на 4 февруари в жилищен район в град Саракеб в Идлиб.

Зеид Раад ал Хусейн каза, че действията срещу цивилни в Идлиб и в Източна Гута могат да са равнозначни на военни престъпления.

„След седем години безсилие в Съвета за сигурност, ситуацията в Сирия изисква да бъде отнесена до Международния наказателен съд“, посочи той.


image0 (9K)