Онкологичният център в Шумен осъди здравната каса за 200 000 лева

Комплексният онкологичен център в Шумен е осъдил Националната здравна каса да му заплати 198 227 лв. за проведена болнична помощ и високоспециализирани медицински дейности на хора със злокачествени заболявания.

[ad id=“225664″]

Парите били дължими за година – от март 2015 г. до февруари 2016 г. Върху тях касата дължи и лихви, както и над 15 000 лв. направени деловодни разноски, постановил е Окръжният съд в Шумен, информира Труд.

НЗОК може да обжалва решението пред Апелативен съд-Варна. Подобни дела за този период вървят и на други места в страната.

Касата отказвала да издължи сумата с мотива, че не заплаща цялата дейност, а само тази по месечните лимити за цялата страна, според решение от 27 януари 2015 г. на надзорния си съвет. Имало и възражение за недължимост, заради неотчитане по надлежния ред – неудостоверяване с фактури, спецификации към тях и първи екземпляри на направленията за хоспитализация и тези за високоспециализирани медицински дейности. Претенциите обаче са оборени от експертизи на вещи лица. Онкоцентърът е отчитал стриктно цялата си лечебна дейност, включително и „надлимитната“ пред касата.

[ad id=“263680″]

Спорният правен въпрос по делото остава има ли право НЗОК да определя лимити /горни граници за заплащане на извършената медицинска помощ за определен отчетен период б.а./. В решението се казва, че „правото на здравноосигурените лица на медицинска помощ е безусловно, неотменимо“.

Това означава, че лечебното заведение не може да откаже помощ на здравноосигуреното лице на никакво основание. Въвеждането на „лимит“ води до там лечебното заведение да не може да откаже помощ на здравноосигурените, но да е задължено да прави това за своя сметка, което може да го фалира. „Клаузите, въвеждащи лимит, в конкретния случай са нищожни и поради противоречие с добрите нрави и нормите на Конституцията.

Лечебното заведение оказва помощ на лица с онкологични заболявания, при които своевременното диагностициране и лечение е важно за запазване или удължаване на живота. Лишаването на лечебното заведение от възможността да оказва своевременна медицинска помощ на тези лица е в противоречие с правото на живот на пациента, прогласено в чл.28 от Конституцията“, мотивира се съдията по делото Свилен Станчев.


image0 (9K)