Омбудсманът: Депутатите остават хиляди работници без пари

Мая Манолова настоява социалната комисия в Народното събрание да преразгледа решението си за неизплатени заплати на работниците при несъстоятелност.

[ad id=“225664″]

Тя е предала днес в парламентарните групи по едно писмо до председателите им в опит, по думите й пред медиите в Народното събрание, да привлече вниманието върху решението на социалната комисия.

БСП вече са декларирали подкрепа, съобщи националният защитник.

Става въпрос за гласуван на второ четене от комисията текст за промени в Кодекса на труда, който предвижда Главната инспекция по труда  (ГИТ) да инициира производство по несъстоятелност за фалирали фирми. Депутатите от комисията решиха ведомството да изпълнява новата си функция от 1 юли догодина, за да може да изгради необходимия капацитет.

Това предизвика недоволството на Манолова, заради опасения, че много работници в заварено положение няма да могат да получат парите си, защото в момента има тримесечен срок между прекратяване на трудовото правоотношение и започване на производството по несъстоятелност, който, ако бъде просрочен, гражданите няма да могат да си получат дължимото.

[ad id=“263680″]

Това не е партиен проблем, а основно право на гражданите, гарантирано в конституцията, коментира днес отново омбудсманът. И се възмути, по думите й, от бездушието, което цари в НС.

Това е потресаващо за хората, които имат нужда от парите си, отбеляза Манолова. Потресена съм, че министърът на труда беше активен участник в отрязването на възможността хората без заплати да си получат изработеното, добави тя.

Затова е поискала от председателите на парламентарните групи да предотвратят това гласуване, което ще остави за Коледа хората без пари. И не само за Коледа, те никога няма да си получат парите, алармира националният защитник.

Мая Манолова припомни, че има европейска директива, имаме закон, който казва, че държавата гарантира в случаите на фалит на предприятия няколко заплати на работниците. Този закон, според нея, обаче не работи.

В офисите на омбудсмана в страната има постъпили жалби за неиздължени възнаграждения от около 4000 души.

Става въпрос за 30 млн. лв., по оценка на ГИТ, които ги има в специализирания фонд, в него има 257 млн. лв. от солидарни вноски на работодателите, поясни Манолова.

Тя вече се чудела „дали няма мистерия около тези пари, които са ги стиснали и не ги дават на тези, за които са събрани“.

Омбудсманът обясни също, че, ако ГИТ започне да внася молбите в съда януари-февруари догодина на база на извършени проверки, след преминаване на цялата съдебна и законова процедура, около Гергьовден хората ще могат да си вземат парите. Но, ако се приеме в пленарната зала отлагателния за шест месеца срок, няма да ги видят никога, защото всички срокове ще изтекат.
Източник:dir.bg


image0 (9K)