Омбудсманът дава на прокурор новите цени на тока и парното

Поскъпването на тока, парното и електроенергията от 1 юли отива в прокуратурата, заяви омбудсманът Мая Манолова. От сутринта тя е провела разговори с представители на обвинението, както и с главния прокурор Сотир Цацаров.

[ad id=“225664″]

Средното покачване на цената на електрическата енергия за потребителите на регулирания пазар за новия ценови период е с 2,03%, а на топлинната енергия с 7,33%.

В сряда, в 10.00 часа, Манолова ще внесе иск във Върховната административна прокуратура, съобщава Канал 3.

Освен това общественият защитник ще настоява да отпадне текста в Закона за енергетиката, според който граждански сдружения и обикновени граждани не могат да оспорват решенията на КЕВР.

“Телефонът в приемната ми прегря от жалби на граждани срещу поскъпването на тока и топлоенергията и природния газ от 1 юли, има и много хора, които дойдоха лично да се оплачат. Моето становище е, че повишението на цената не се налага, защото в края на миналата година – в резултат на поевтиняване на газа със 7,29% цените на парното и на тока не бяха пипнати, т.е КЕВР коригира цените само когато са в ущърб на гражданите“, категорична е Манолова.

[ad id=“263680″]

Според изчисления на нейните експерти ощетени са 1,2 млн. души или 600 000 домакинства в страната.

Манолова заяви, че предприела мерки да се отмени текста в променения Закон за енергетиката, според който граждани и сдружения не може да оспорват в съда решенията на държавния регулатор. „Сезирала съм Конституционния съд, за да отмени този текст в закона, все още обаче няма решение. Единственият ми ход в момента е да внеса жалба в прокуратурата“, заяви тя.

Манолова е поискала среща с шефа на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, разговаряла е и с главния прокурор Сотир Цацаров. Насрочена е среща в сряда от 10:00 часа. „Много се надявам ВАП да протестира тези решения на КЕВР“, подчерта тя.

Омбудсманът припомни, че миналата година отново внесе жалба срещу шоковото поскъпване на синьото гориво от 1 април. Исковете, по думите на Манолова, бяха отхвърлени именно заради забраната в законодателството да се оспорват решения от частни лица. „Всъщност, разбирането е, че единствените засегнати от поскъпването са енергийните дружества, а не потребителите“, посочи главният граждански защитник.

[ad id=“236999″]

Очакванията на Манолова са, че прокуратурата ще успее в законоустановения 30-дневен срок да обжалва решението на регулатора.


image0 (9K)