Олимпиадата в Рио де Жанейро започна

От днес светът е олимпиада! Бразилският мегаполис Рио де Жанейро приема 31-вите летни олимпийски игри. Очаква се повече от 3 млрд. души да гледат откриването на митичния стадион „Маракана“. CNN прогнозира нов телевизионен рекорд.
Откриването ще е радост за окото. В карнавала ще участват полуголи самба танцьорки и някои от най-известните топмодели в света, които са бразилки. Шоуто ще бъде излъчено пряко по БНТ от 2:00 ч. тази нощ.
В Рио България ще бъде представена от едва 51 спортисти – най-малката група в олимпийската история, ако не броим първите модерни игри в Атина през далечната 1896 г.
Авторитетната агенция Gracenote, която разработи специален продукт „Виртуално класиране“, предвижда два медала за България – сребро на ансамбъла и бронз на джудиста Ивайло Иванов. Информационната агенция Асошиейтед прес посочва само един наш спортист сред потенциалните медалисти – Антоанета Бонева е „класирана“ втора на 25 м пистолет. Първи на олимпийската арена в Рио излизат тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров. Ще ги видим на корта в неделя.

Футболният турнир на олимпиадата в Рио вече започна, но друго събитие на митичния стадион „Маракана“ се очаква с по-голям интерес – откриването на XXXI олимпийски игри. Очаква се 3 млрд. зрители по целия свят да гледат церемонията в петък вечер, което е абсолютен рекорд.
Местният олимпийски комитет обещава незабравима нощ с бразилска музика, танци, 12-годишен рапър, двама от най-известните бразилски изпълнители – Жилберто Жил и Каетано Велосо, както и някои от най-известните бразилски топмодели. Танцьори от 12 самба училища ще покажат огнена страст на „Маракана“.
„Надявам се, че церемонията по откриването на игрите ще е лекарство за депресията в страната. Бразилците могат да гледат и да си кажат: „Ние сме готини хора, различни от всички останали. Не обичаме войната, радваме се на живота и знаем как да се забавляваме“, казва Фернандо Мейрелеш, един от творческите директори на церемонията.
Мейрелеш е бразилски режисьор, известен с номинацията си за „Оскар“ за филма „Градът на Бога“, който показва живота във фавелите на Рио де Жанейро. Той следва при друг известен филмов режисьор – Дани Бойл, който стоеше зад откриването на игрите в Лондон.
По време на церемонията топмоделът Жизел Бюндхен ще влезе в ролята на „Момичето от Ипанема“, а бразилският модел Леа Ти ще стане първият транссексуален човек с основна роля в откриване на олимпийски игри.
Въпреки грандиозните планове церемонията е с далеч по-малък бюджет в сравнение с предишни олимпиади.
„Търсихме $113.9 млн. за четирите церемонии – откриването и закриването на олимпийските и параолимпийските игри. Сега бюджетът ни е 55.9 млн. Повечето от тези пари са за сигурност и за всички хора, наети за събитието. Мисля, че парите са 12 пъти по-малко в сравнение с Лондон и 20 пъти по-малко от Пекин. Никога не съм правил нещо с подобен мащаб и никога повече няма да ми се случи. Това е огромна отговорност“, признава Мейрелеш.
Към внушителните числа трябва да добавим и 6000 доброволци, които ще танцуват по време на откриването. 12 000 спортисти и помощен персонал в делегациите на страните пък ще имат възможност да усетят неповторимата бразилска атмосфера.


image0 (9K)