Олигарсите Арабаджиеви са арестувани в дома на друг издирван българин край Барселона

Тази сутрин в 8.45 часа е установено, че Ветко и Маринела Арабаджиеви се намират в жилище в Кабрера де Мар в близост до Барселона, Испания, заяви пред медиите говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Така прокуратурата потвърди новината за задържането на Арабаджиеви. Жилището е използвано от български гражданин на името на Георги Семерджиев – Жоро Шопа, който също е издирван.

„Испанските власти веднага са предприели действия по осъществяване на исканите от нас действия за задържане на Арабаджиеви. Два екипа на испанските власти са предприели действия за влизане в имота на две основания – едното е искането на швейцарските власти за задържането на Семерджиев, а вторият екип е бил за Арабаджиеви“, съобщи Румяна Арнаудова.

Тя поясни, че все още текат претърсвания в имота на Семерджиев и към момента повече информация не може да съобщи.

Георги Семерджиев – Жоро Шопа ще бъде екстрадиран в Швейцария, където го издирват за няколко престъпления. През 2014 година срещу него бе извършено покушение. Килър изстреля 4 куршума по него пред столичния хотел „Хемус“, но само един попадна в целта.

Арабаджиеви бяха обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол още в началото на септември миналата година, като задочно са обвинени в данъчни престъпления в особено големи размери и пране на пари.

В края на август 2018 г. бе извършена специализирана акция в офисите на хотел „Маринела“ в София и хотел „Марица“ в Пловдив, собственост на Ветко Арабаджиев. 10 души, сред които и синът му Вълчо, бяха задържани. От 10-те бяха привлечени 6 лица под наказателна отговорност. Сред тях бе и синът на Арабаджиев, който е с обвинение пране на пари. При претърсване на адреси, хотели и домове бяха намерени над 10 милиона в брой, като по-голямата част от тях в евро.


image0 (9K)