Задушен октопод с най-лесния и вкусен гръцки сос

Дали заради наближаващото лято и отпуски или просто защото е много вкусно, все повече се сещаме за  вкусотийките, с които ни глезят гърците. На повечето от нас ни се струва, че е трудно и сложно да се приготви добре октопод, както го правят гърците, а то всъщност е много лесно.

[ad id=“225664″]

Ето една рецепта за задушен октопод с вкусен сос: Ако нямате пресен октопод, вземете дълбоко замразен. Намира се във търговските вериги. Тази рецепта може да се направи и само от пипалата на октопода. Замразеният октопод се готви по- лесно от прясно уловения. Става по- крехък и въобще не е нужно да се блъска в скалите 🙂 В тенджера под налягане със студена вода поставете октопода, не добавяйте сол! Някои кулинари пускат във водата 1-2  дафинов листа, мащерка, даже и мастика, но най- добре е да си бъде само с натуралния вкус и аромат. Все пак, въпрос на вкус! След като заври водата в тенджерата, октоподът трябва да се вари не повече от 25 минути. След това се отцежда добре и се охлажда.

[ad id=“263680″]

Гръцкият сос е изключително вкусен и прост. Простите неща са най-добри, това гърците го знаят, италианците също. Важно е продуктите да са качествени, обаче. И така: хубав зехтин, оцет, сол и риган, по възможност пресен, ако нямате, може и сух.  И това е. Поставя се добро количество от соса, октоподът е върху него и се поднася с хубав хляб! Топвате залъче от хляба в соса, хапвате парченце от октопода, отпивате глътка ледено узо и сте в…Гърция!

[ad id=“236993″]


image0 (9K)