От октомври скиците на имотите ще бъдат разпечатвани електронно

От октомври скиците на имотите ще бъдат разпечатвани електронно от нотариусите и държавните администрации. Имотите вече ще притежават имотно ЕГН, с което всеки имот ще може да бъде проследяван и ще има информация кои са били собствениците му, кога и как е препродаван.

С промените в закона за кадастъра и имотния регистър и след излизането на наредбата през октомври вече няма да е необходимо общинските служби, нотариусите и службите по вписванията да връщат гражданите за скица.
Администраторите или нотариусите ще имат достъп до системата на кадастъра и сами ще могат да разпечатват скиците на имотите по електронен път. От това се очаква услугата да поевтинее с около 30%. Промените ще спестят на потребителите неколкократно редене на опашки за издаване и получаване на необходимата им имотна информация.

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Имотите вече ще притежават имотно ЕГН, с което всеки имот ще може да бъде проследяван и ще има информация кои са били собствениците му, кога и как е препродаван, защото имотните измами са сериозен проблем.

Министър Павлова припомни, че 22% е покритието с кадастрална карта на територията на страната. Тя коментира, че започва поетапното обединяване на двата регистъра, създаването на единния орган в лицето на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и наливането на картите на възстановената собственост. В края на процеса се очаква да има почти 95% кадастрално покритие, което ще промени обслужването и дигитализирането на кадастралните данни на територията на цялата страна.

 


image0 (9K)