Окончателно: Йоан Матев, обвинен за убийството в Борисовата градина, остава в ареста

19-годишният Йоан Матев, обвинен за жестокото убийство на Георги Игнатов в Борисовата градина остава в ареста. Решението на Софийския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Преди седмица Софийският градски съд промени мярката за неотклонение на Матев от „задържане под стража“ в подписка. Прокуратурата веднага обяви, че ще протестира решението, а докато не се произнесе Апелативният съд, Матев ще остане зад решетките.

[ad id=“255238″]

Младежът бе освободен от ареста, макар и на хартия, защото в продължение на 8 месеца обвинителите не успяваха да предявят материалите по делото на адвокатката му Стояна Маркова и майка му Сребра.

От прокуратурата пък прибягнаха до малък трик – привикаха в петък Йоан Матев на разпит и в присъствието на защитничката му, ги запознаха с материалите по делото.

Вчера  обвинителният акт бе внесен в Софийския градски съд.

19-годишният Йоан ще отговаря пред магистратите за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в парк „Борисова градина”, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си умишлено е умъртвил 16-годишния Георги Игнатов, като му нанесъл един удар с нож.

В резултата на това са засегнати жизнено важни органи и е настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на момчето.

[ad id=“225664″]

Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и Георги изпаднал в безсъзнание, той е изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

Ако бъде признат за виновен, Йоан Матев може да бъде осъден на затвор от  5 до 12 години, тъй като той е бил непълнолетен към момента на извършване на убийството.

Източник: dir.bg

 


image0 (9K)