Окончателно: Бедечка остава парк

Вече е в законна сила решението на Административния съд в Стара Загора, с което бе отхвърлено и последното обжалване срещу запазването на парк „Бедечка“. adms-sz.com
Нови обжалвания не последваха. С това е окончателно потвърдено почти единодушното решение на Общинския съвет в града да запази 300 декара паркова площ от застрояване.
 В приложението площта, която беше предвидена за застрояване, а сега – отново за парк.
[ad id=“225664″]
Сега предстои решението на Общинския съвет за нов устройствен план на парк „Бедечка“ да бъде обнародвано в Държавен вестник. Групата „Запазете Бедечка“ продължава да следи доколко изрядно Общинският съвет в града ще придвижи формалностите. Дори при волни или неволни грешки обаче, връщане назад няма.
[ad id=“263680″]
Оспорването на решението на Общинския съвет дойде от областната управителка Гергана Микова. Съдът обаче определя, че оспорването е неоснователно „тъй като на територията е налице паркова среда“, „резултат от съзнателни паркоустройствени действия, осъществени през 60-те до 80-те години на ХХ век. През този период са проведени и асфалтирани алеи, засадени са групи от едроразмерна дървесна и храстова растителност… Осъществено е и затревяване на площи…“
[ad id=“238430″]

Решението на съда влезе в законна сила на 01.06.2018 г. Така и децата на Стара Загора получиха още един подарък за празника си, коментират от „Запазете Бедечка“: 300 дка за игри и забавления на чист въздух и в близост до река. В един от най-красивите паркове в града.

Продължават и процедурите, които да доведат до по-бързо възмездяване на добросъвестните собственици на терени, попаднали в парка. Те нямат отношение към цялостното запазване на парка, постановено вече и от съда.

image0 (9K)