Окончателно! Англия излиза от Европейския съюз

Британският парламент окончателно одобри законопроект, упълномощаващ правителството да задейства процедурата за излизане от ЕС. Това даде основания на медии във Великобритания да предположат, че още днес ще бъде започнат процесът на брекзит, съобщи бТВ.

Водещият политически наблюдател на „Скай нюз“ Фейсал Ислам обаче каза, че „това няма да стане до последната седмица на март“.

Според него забавянето на задействането на член 50 от Лисабонския договор е дипломатичен ход от страна на Мей, за да не усложнява провеждането на изборите в Холандия и да позволи на останалите 27 страни от ЕС да отпразнуват на 25 март 60-ата годишнина от сключването на Римския договор, с който е създадена Европейската икономическа общност, предшестваща ЕС.

Британският министър за брекзит Дейвид Дейвис приветства приемането от парламента на законопроекта. „Парламентът подкрепи правителството в неговата решимост да се заеме с работата по напускане на ЕС. Сега ние сме на прага на най-важните преговори за нашата страна от едно поколение“, каза Дейвис, цитиран от Ройтерс.

„Така че ще задействаме член 50 (от Лисабонския договор) до края на този месец, както е планирано, и ще постигнем резултат, работещ в интерес на цялото Обединено кралство“, заяви той.

Сега законопроектът ще бъде изпратен на кралицата за символично одобрение.

Междувременно в. „Таймс” съобщи, че британският премиер Тереза Мей се готви да отхвърли искането на шотландския първи министър Никола Стърджън за референдум за независимост на Шотландия в навечерието на започването на процеса на излизане на Великобритания от Европейския съюз.

„Министър-председателят казва, че това би означавало гласуване в момент, когато тя води преговори за брекзит, и мисля, че това може да бъде възприето много ясно като послание, че моментът е напълно неприемлив“, каза цитиран от „Таймс“ източник от британското правителство. „Би било безотговорно да се съгласим с това и няма да го направим“, заяви той.

„Таймс“ цитира още един неназован съюзник на Мей, според когото тя е готова да бъде по-категорична в идните седмици и да заяви, че приготовленията за независимост на Шотландия биха подкопали позициите на Великобритания в преговорите с ЕС, посочва БТА.


image0 (9K)