Около COVID-19 цените на погребенията скачат двойно и тройно

Погребенията в условията на епидемия от коронавирус у нас ще скочат двойно и тройно. Това коментира пред БЛИЦ шефът на Съюза на погребалните фирми Атанас Аргиров.

Той разкрива, че всички служители в бранша са получили разпореждане от здравното министерство за това какъв трябва да бъде редът при обработване на тленните останки на починал от COVID-19 и тяхното погребение.

„Има спуснато изискване от Министерство на здравеопазването чрез здравните инспекции. То е свързано с хигиенните изисквания при погребване на покойници, починали от заразни болести. Изискванията са да се спази определен ред. На практика в България има все още само три случая. Готови сме да спазим всички изисвания. Аз съм член и на световната организация на погребалните агенции, но никъде няма специално изискване за погребения. Това все пак е вирус, а покойниците вече не са заразно болни. Това е лично мое мнение. Вирусът е опасен, докато има дихание, докато има човек, който да ви зарази чрез въздушно капков път. Възможно е при подготовката на тленните останки да има също останали части, затова нашите служители внимават и са оборудвани с всички средства за защита“, казва Атанас Аргиров.

Той смята, че е по-добре починалите от коронавирус да бъдат кремирани, защото самото погребение действително би се оскъпило много, ако бъдат спазени всички изисквания.

„Трябва да се погребе в дървен ковчег с метална вана, найлонов плик за последни останки. Всичко това ще струва много повече, отколкото обикновено погребение. Няма техническа възможност дори. Тези метални вани се ползват по изключение, само при екстремни случаи и не разполагаме с достатъчно количество от тях. Двойно, тройно по-скъпо би излязло едно погребение заради изискванията“, обяснява Атанас Аргиров.

Той разкри и какви санитарни изисквания спазват в момента служителите в погребалните агенции, за да не се разболеят или да не пренесат зарази: „Не е необходимо да са облечени като космонавти, това е редно по болниците. При нашите служители, по-голямата част, те използват предпазни средства, маски, ръкавици, специални хирургични престилки, които обличат. Но ние си работим така от много време, сега просто сме засилили мерките, през десет минути се прави дезинфекция, пръскане на маси за макиаж и обработка на тленните останки. Което трябва го правим, оттук нататък да ни пази Господ.“

Според Атанас Аргиров рецесията покрай извънредното положение и коронавируса ще засегне и погребалните агенции: „Както за всички, така и при нас има засегнати от извънредното положение. Ако един от нашите служители се зарази, трябва да затваря цялата фирма. Призовахме всичките си служители да допускат в офисите клиенти само по един, да имат предпазни средства. И нашите служители се притесняват. Предложихме на наши колеги да се изследват за сметка на организацията, да са сигурни, че няма такава зараза.“

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ


image0 (9K)