Одрин и Къркларели искат затваряне на границата с България

Разпространението на коронавируса в България силно притесни лекари и управници от турските райони в близост да границата. Те поискаха да се затворят пропусквателните пунктове, защото всеки уикенд огромен брой българи пристигат на пазар и разпространяват скоростно заразата.

„Властите трябва час по-скоро да затворят границата, ако искаме да спрем епидемията“, заяви председателят на Лекарския съюз в Одрин Гюрджан Алтун. Той цитира данни, според които разпространението на вируса в Одрин, Къркларели и Текирдаг за последните 15 дни е надхвърлило два пъти средните показатели за Турция. Според него трябва да се затвори границата не само с България, но и с Гърция, иначе страната просто няма да се справи. Алтун настоя и за повече тестове. Според него централните власти крият реалните стойности на починалите в Турция.

bTV цитира и валията на Къркларели Осман Билгин: Не казвам, че съседите от България трябва да идват колкото може по-малко при нас. Призовавам въобще да престанат да идват. 50% от случаите на разпространението на COVID-19 в нашата област се дължат на активизирането на посещенията на българските граждани през последните седмици. Тези посещения представляват голям риск“.

ЧИСЛА

Броят на новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България към 0:00 ч. на 14 ноември е 4212, със 798 случая повече от предишния ден. През последното денонощие 33,9% от тестваните са дали положителна проба – направени са общо 12 413 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на потвърдените случаи у нас става 94 937, от които 64 613 са активни.

В петък – 13 ноември, от коронавирус са починали 85 души и така броят на смъртните случаи в сраната ни вече надхвърли две хиляди – 2055 души.

Броят на лицата в болница е 4949, като в интензивни отделения се намират 288 пациенти.

СЕГА

 


image0 (9K)