Одобрението за президента Радев падна под 50%

Президентът Румен Радев запазва позитивен баланс в личния си рейтинг, но за три месеца губи 5 пункта одобрение и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под границата от 50 на сто (47% одобрение срещу 17% неодобрение), сочат данните от традиционното за края на годината проучване на „Алфа Рисърч“. То е проведено между 14 и 19 декември сред 1027 пълнолетни респонденти.

Социолозите отчитат, че подкрепата на широки социални групи, на която се радваше държавният глава в първите две години от своя мандат, намалява и сега положителни оценки получава основно от симпатизантите на БСП и ДПС.

Знаем, че в България по традиция президентската институция винаги печели най-голямо доверие сред гражданите, може би защото няма достатъчно власт да свърши прекомерни глупости. Когато одобрението към президента вземе да слиза под 60%, да не говорим за под 50%, значи е успял наистина да демонстрира на коя част от народа е президент и скоро ще стигне до нивата да е ясно и на коя група е.


image0 (9K)