Огромни загуби – тонове дини изгниха в Любимец

Дъждовете са съсипали голяма част от продукцията на хората от Любимец. Ниските цени и вносът от Гърция също ощетяват стопаните.

[ad id=“225664″]

Христо Моряков отглежда 60 декара бостан в землището на Любимец. Това е неговото препитание от години и за неговото семейство. Това лято обаче, дъждът е унищожил по-голямата част от продукцията му, предава БНТ.

Христо Моряков – производител на дини: „Стоката изгни! Около 150 тона дини оставих на къра.“

Според него освен дъжда, неконтролираният от държавата внос също спомага за загубите, които търпят родните производители.

[ad id=“263680″]

„Когато трябваше да продаваме, се продаваше чуждата диня в България. На търговците им звъним, те казват аз съм на гръцка, аз съм на румънска. Казват не можем да спрем вноса от Гърция, като не можете ще спрете вноса от Гърция, спряхте нашето производство.“

На борсата в Любимец в момента цената на дините е между 15 и 20 ст за килограм на едро.

„Не можем да изкараме семената. Един пакет семе е 100 лв. – 1000 семки, а аз от едно ремарке не мога да взема сто лева. Един тон да продам не мога да взема сто лева.“

[ad id=“218001″]

Допреди няколко години около Любимец имаше хиляди декари с насадени бостани, но сега те са намалели наполовина, заради загубите, които производителите все повече търпят. Надеждата на хората тук е в държавните институции, които би трябвало да намерят механизъм, чрез който да защитят българската диня на пазара и да спасят поминъка им.


image0 (9K)