Ограничават правото на българите да работят във Великобритания

Британските власти планират да отнемат предсрочно правото на свободно придвижване на българите и другите граждани на страните от Европейския съюз (ЕС). Това можело да стане още „около“ 15 март, съобщават британските вестници.

Британският премиер Тереза Мей можело да обяви, че гражданите на страните от ЕС, пристигнали след „гранична дата“ – около 15 март, няма да имат право да живеят постоянно в Обединеното кралство. Това твърди изданието „Дейли телеграф“.

Правителствен източник съобщил пред изданието „Телеграф“ причината за драстичните мерки, които подготвят в Лондон: „Получихме сведения, че Европейската комисия може да се опита да ни принуди да защитаваме правата на всеки, който дойде до момента на нашето излизане (от ЕС). Може да стане така, че половин Румъния и България да дойдат тук, ако чакаме толкова дълго“.

Европейският парламент обяви, че разследва как Великобритания се отнася към гражданите на другите страни от Европейския съюз, които живеят на нейна територия. Причината – много от тези хора са се сблъскали с „бюрократична стена“, когато са се опитали да си гарантират законно право да останат в Обединеното кралство.


image0 (9K)