Огнян Герджиков: Имаме изключително лош Наказателен кодекс!

Бившият служебен премиер Огнян Герджиков смаза законодателната власт у нас, като я обвини в липса на професионализъм. „Приетите през последните 3-4 години закони погазват основни правни принципи. Популизмът смачка професионализма“, заяви в студиото на бТВ председателят на Консултативния съвет по законодателство . Като пример той даде закона за КТБ.

[ad id=“225664″]

„Според конституцията училището е задължително за всички до 16 г. Ходят ли всички? Не. Законите са само на хартия, заяви видният юрист. Чудя се как ЕС ни търпи“, възмути се искрено той.

„Имаме изключително лош Наказателен кодекс, който е закърпен като дреха“, заяви още Герджиков. Той сподели още, че депутатите не го търсят за съвети от Нова година насам. „Ние в комисията по- скоро им пречим“, каза още Герджиков.

[ad id=“263680″]

„Събрал съм юристи – капацитети в своята област, но никой не се интересува от тяхното професионално мнение“, каза професорът, специалист по търговско и гражданско право. Той даде за пример как съветът по законодателство е дал становище от 20 страници за противоречия в определен закон, но очевидно никой не се е поинтересувал от мнението на юристите.

[ad id=“236993″]

„От Нова година никой не ни е търсел. Още преди Нова година съм поискал среща с председателя на НС Цвета Караянчева, но до момента нямам реакция от нейна страна“, заяви проф. Герджиков. Той има съмнения дали има смисъл да продължи да председателства съвета по законодателство към НС. „Това е – професионализмът е натикан в ъгъла“, подчерта той.

[ad id=“236999″]

В коментар на сделката за ЧЕЗ юристът заяви, че това е сделка между частни субекти и само ако те решат, могат да допуснат държавата в нея.


image0 (9K)