Огнен ад във Франция: Сякаш нефтено поле се запали, разказват очевидци

10 000 души са евакуирани тази нощ заради пожар, който е засегнал 4000 хектара в района на Югоизточна Франция в курорта Борм ле Мимоза, между Тулон и Сен Тропе.

Хората бяха евакуирани според това как напредваха пламъците.

Става дума за жилищна зона, чието население през лятото нараства двойно и тройно“, заявиха огнеборците.

[ad id=“236993″]

Вятърът духа със скорост от 60 до 70 km/ h,  разказват очевидци. Пламъците бяха високи най-малко 30 метра, беше невероятно, сякаш нефтено поле се запали. Започна като малък пожар, но огънят бързо се разрастваше от бушуващия в две посоки мистрал.

Повече от 4000 хектара горски масиви са унищожени от природни пожари в Югоизточна Франция, съобщиха вчера властите на регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Разпространението на огъня наложи да бъдат евакуирани жителите на десетки сгради. Пожарите са предизвикани от горещините и силната суша, връхлетяла Южна Франция в началото на това лято, посочиха международни агенции.

[ad id=“226585″]

По-рано

Франция поиска от съседите си, членове на ЕС, помощ в овладяването на огнената стихия, съобщава Би Би Си.

Един от най-силните пожари бушува в район близо до популярния курорт Сен Тропе. На о-в Корсика са евакуирани стотици домове.

Над 4000 пожарникари и войници, подкрепени от военни самолети, се опитват да потушат огъня от понеделник насам. Поне 12 пожарникари са ранени, а 15 полицаи са пострадали, след като са вдишали дим.


image0 (9K)