Огнени илюминации озариха небето над Стара Загора в чест на празника й

С тържествена заря – проверка и поднасяне Гирлянд на славата пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на града започнаха тържествата, посветени на 5-ти октомври, деня на Стара Загора и 140 години от възстановяването на града.

Старозагорци се събраха на площада пред Общината, за да почетат паметта на героите паднали за свободата на България и на първостроителите на обновена Стара Загора.

Командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов прие тържествения строй и поздрави войните по повод Деня на Стара Загора. Сред официалните лица бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутатите Радостин Танев, Драгомир Стойнев и Георги Гьоков, зам. областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев, зам.-кметовете на Община Стара Загора Янчо Калоянов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

„Пети октомври е свещена дата в историята на града ни, защото тя винаги ще ни напомня за огромната любов и вярата на нашите предци, решили от хаоса на пепелищата да възродят за нов живот своето родно място. В този ден хвала и почит на тях, положили началото на разсипаната, опленена и изгорена Стара Загора! Вече 140 години поколение след поколение влагат любов и воля, мисъл и труд, за да бъдат достойни за тази слава!  Нека да  служим вярно, всеотдайно, безкористно и честно, със сърце и душа  на тази стара Стара Загора“, каза в словото си Емил Христов.

Актьорите Ивелин Керанов и Ивалин Димитров рецитираха емблематични стихове за Стара Загора. Те припомниха и саможертвата на хилядите българи загинали за свободата на отечеството.

С падане на колене граждани и военни почетоха паметта на героите паднали за свободата на Стара Загора и на България.

Огнени илюминации озариха небето над Стара Загора в чест на празника.

 


image0 (9K)