„Оглушително мълчание“. Борисов призова Радев да излезе с позиция за ареста на Навални

Премиерът Бойко Борисов призова президента Румен Радев да излезе с позиция за задържането на Алексей Навални, предаде БТА. “Позицията на управляващите в България, както и на европейските институции, е ясна – ние призоваваме за неговото освобождаване”, каза Борисов по време на посещение в Сливница. “Оглушително е мълчанието на Радев“, каза още той.

Преди два дни Европейският парламент прие резолюция, с която призовава за разширяване на санкциите, наложени на Москва, в това число и за спиране на почти завършения газопровод “Северен поток 2”. По-рано редица държави в ЕС, както и САЩ, призоваха Москва незабавно да освободи Навални. Сред тези държави беше и България.

„Тук не става въпрос да се месим във вътрешната работа на Руската федерация. Тук става въпрос за чисто демократичен процес – че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас“, каза премиерът Борисов.

Няколко часа по-късно президентът Румен Радев отговори на отправените критики:

„Проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Бойко Борисов“’, каза президентът Румен Радев в позиция, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

Според президента „Борисов не се е трогнал за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев“.

Според Радев „Борисов се е прочул в Европарламента със заканата “да изгори” евродепутата Елена Йончева, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа“.

“Борисов се прави на радетел за демокрация, защото вече приключи с тази в България и затова “освобождава” други народи”, посочва още Радев.

Протести срещу задържането на опозиционета са планирани в събота в Москва и в десетки други градове по света, включително в София. Организатор на демонстрацията в българската столица е Евгени Чупов, който наскоро получи политическо убежище в България след повече от година чакане. Протести от същия характер са насрочени във Вашингтон, Париж, Лондон, Берлин, Рим, Мадрид и много други места по света.

През август руският опозиционен лидер Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок на руска територия. Той се лекуваше в Германия и в неделя се върна оттам в Москва, където беше арестуван. Едновременно с това властите задържаха десетки негови симпатизанти, очакващи пристигането на опозиционера. В последвалите дни повечето от тях бяха освободени.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)