Огледалото помни болест и смърт

Състоянието на баба ми, която безкрайно много обичам, се беше влошило и ние я взехме при нас, за да се грижим за нея. След около два месеца тя почина в съня си. Изчака всичките й шест внучки да дойдат да я видят и така си отиде.

[ad id=“225664″]

Приемам, че това е нейният личен избор. Притеснявам се, защото точно срещу леглото, на което беше, има две големи огледала. Дали са попили енергията на смъртта й? Имам усещането, че трябва да ги изхвърля. Оттогава никой не спи в тази стая. Леля ми, когато е влизала в стаята, в която ние спяхме с баба на отделни легла, е оставила възглавницата ми, допряна леко до антидекубиталния дюшек, върху който почина. Да изхвърля ли и възглавницата?

Казвате, че когато човек се сети за свой починал близък, може да остави храна и чаша вино на масата и за него. После какво е правилно да се направи с храната, отредена за починалия?

[ad id=“236993″]

Алена отговаря:

Не се притеснявай, че ми пишеш често, защото аз така ти заръчах. По-добре е да пишеш и да питаш, за да не допускаш грешки. Баба ти е избрала сама своя ден, в който да напусне зримия свят, защото е преценила, че вече няма какво да му даде, нито на вас, само ще ви товари с притеснения и грижи, а тя не е свикнала да се чувства безполезна.

Когато в стая с огледала лежи болен човек, е редно да се покрият. Обичаят на много места в България, типично по нашенски, е обратен на правилния. Покриват огледалата, след като човекът е починал, но това действие е безсмислено. Огледалата трябва да се покриват, докато е болен и отразяват образа му, защото постоянно попиват от другото му, сенчестото „аз“, неговата енергия и болестта. През нощта обаче идва моментът на отдаването.
Тогава в миг на покой за болния огледалото я връща обратно. Ако огледалото е било непокрито в момента на кончината, то също е попило тази енергия и ще я отдаде или отдава на човек, който спи в стаята.

Изхвърли огледалата без колебание, ако ще да са от най-ценния старовремски кристал. Не е нужно да ги чупиш. Почисти ги със спирт, ако някой реши да си ги „припознае“ за свои. Ако прецените с твоите родители, сложете нови огледала. Преди това почистете добре стаята, изхвърлете ненужните вещи, включително и леглото и дюшека, на които баба ти е лежала, възглавниците, всичко, свързано с болестта й. Освежете стените и започнете отново да обитавате стаята.

Когато слагаш в чинийка хапване за починал близък, на следващата сутрин го оставяш на птичките, ако е подходящо, или го изхвърляш в кофата за боклук, ако е нещо готвено. Не вредиш на никого, все едно е остатък от вечерята и трябва да измиеш чинията. Алкохол, вода или безалкохолно също изливаш в мивката. Действаш като за жив човек – гостенин. Пък баба ти може да се прероди като дете на някоя от своите шест внучки, така че и ти мисли по този въпрос.

Автор: Светлана Тилкова – Алена


image0 (9K)