Обявяват грипна епидемия в Старозагорска област в първите дни на новата година

Днес областният управител инж. Георги Ранов се срещна със зам.-директора на РЗИ, Стара Загора, д-р Елена Канева. Поводът за срещата беше усложнената грипна обстановка в Старозагорска област.

Д-р Канева съобщи, че заболеваемостта от остри респираторни заболявания през седмицата 19-25 декември е била 179.81 на 10 000 души. Грипна епидемия се обявява при стойности 333 на 10 000.

През периода 26-28 декември обаче заболеваемостта рязко се е увеличила. Само за трите дни в Стара Загора са регистрирани 218 болни от ОРЗ. Заболелите са от всички възрастови групи.
РЗИ е започнала събирането на проби от болни със съмнения за грип с цел установяване наличие на определени грипни щамове.

Д-р Канева съобщи още, че при запазване на тенденцията за повишаване на заболеваемостта, в първите дни на новата година в Старозагорска област ще бъде обявена грипна епидемия. Допълнително ще се прецени дали да бъде предложено удължаване на зимната ваканция на учениците.

Инж. Ранов и д-р Канева обсъдиха и мерките, които трябва да се предприемат за ограничаване на заболеваемостта в областта.


image0 (9K)