Обявиха колко дълго ще управлява президентът на Руската федерация

Президентът на Русия Владимир Путин внесе в Държавната дума предложените от него конституционни промени, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Долната камара на парламента ще разгледа законопроекта на държавния глава на утрешното си пленарно заседание.

Президентът Путин огласи промените в годишното си послание към Федералното събрание миналата сряда. Те предвиждат превес на руската конституция над международното право и по-широки правомощия за двете камари на парламента.

Държавната дума ще има правото да избира премиера, вицепремиерите и министрите, а Съветът на федерацията – да назначава ръководителите на силовите ведомства и да отстранява съдиите във Върховния и Конституционни съд след консултации с президента.

Бъдещият държавен глава на Руската федерация ще има право на не повече от два мандата. Държавният съвет, който обединява губернаторите на регионите, трябва да се превърне от съвещателен – в орган с реални правомощия.

Промените ще бъдат подложени на всенародно гласуване на 12 април, съобщиха руски медии.

По-рано днес Владимир Путин отстрани главния прокурор Юрий Чайка и внесе в Съвета на федерацията предложение на поста да бъде назначен заместник-председателят на Следствения комитет Игор Краснов.


image0 (9K)