Обявиха кой печели една от най-престижните награди в света

Нобеловата награда за мир за 2017 година беше присъдена на Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN). Това съобщиха днес от Нобеловия комитет.

В мотивите на комитета се отбелязва, че кампанията получава наградата за „работата си да привлече вниманието към катастрофалните последици за човечеството от използването на ядрени оръжия“. Тя е отличена и за „усилията си да постигне забрана на такива оръжия на базата на договор“.

[ad id=“218548″]

ICAN е коалиция от неправителствени организации от около 100 държави. Тя работи за забрана и елиминиране на ядрените оръжия. До момента 108 държави са поели ангажимент за така нареченото „хуманитарно обещание“.

[ad id=“232523″]

atomna bombardirovka Hiroshima

Всичко това са само хубави думи и реклама пред общественото мнение, коментират политически анализатори. И държавите, които официално притежават ядрено оръжие, и тези, които неофициално го имат, нямат никакво намерение да се откажат от него.

Това ужасяващо творение на технологичния прогрес „се цени много“ не само от режими като Северна Корея, но и от държави, които твърдят, че са „гарант за демокрация и защита на човешките права“.


image0 (9K)