Обявиха кой е новият премиер на Великобритания (снимка)

Новият премиер на Обединено кралство – Великобритания и Северна Ирландия, е популистът Борис Джонсън. Преди минути в Лондон беше обявено, че той е избран за лидер на управляващата британска Консервативна партия. Това означава, че автоматично поема премиерския пост от Тереза Мей. Борис Джонсън официално ще стане министър-председател утре.

Джонсън е бивш кмет на Лондон. Той е британски политик и журналист, който е твърд привърженик на отделянето на Обединено кралство от Европейския съюз (Брекзит). Нещо повече – Борис Джонсън твърди, че неговата страна може да напусне Евросъюза и без споразумение, което урежда условията по отделянето й. Той щял да изведе британците от Европейския съюз на 31 октомври тази година и щял да сключи търговско споразумение с Брюксел. Високопоставени представители на Евросъюза обаче се обявиха категорично против нов договор за Брекзит. Ако Обединено кралство напусне Европейския съюз без споразумение, ще настъпи истински хаос, категорични са анализатори.

Британците, които се готвят за почивка в чужбина, по-рано бяха посъветвани да закупят чужда валута веднага. Очаква се британският паунд да се обезцени спрямо еврото и щатския долар поради избора на Борис Джонсън за премиер, пише британският вестник „Дейли стар“.


image0 (9K)