Обявиха за кои договори за саниране ще бъде осигурено финансиране

Ще бъде осигурено финансиране за всички 2022 договора по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, които са сключени през 2016 година.

Това стана ясно на среща между ръководството на Националното сдружение на общините (НСОРБ) и служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов. В нея участваха и представители на Българската банка за развитие (ББР).

Кметовете съобщиха за множество случаи на забавяне при анексиране на договорите за целево финансиране. От страна на банката увериха, че се работи по въпроса с анексите. Стана ясно също, че Българската банка за развитие има ресурс и при изрядни документи сумите по анексите ще се разплащат своевременно.

За останалите 2312 сдружения, които са внесли искания за финансиране до ББР, както и за още 1576 сдружения, които са сформирани допълнително, ще има ресурс при евентуалното увеличаване на бюджета на Програмата с решение на Народното събрание.

Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради започна първия си етап през 2015 година. Той включва осигуряване на ресурс за саниране на панелни жилища в страната, предимно с конструктивни проблеми.

Следващият етап предвижда саниране на тухлените жилищни сгради, след което Програмата трябва да приключи с обновяване на еднофамилните къщи.


image0 (9K)