Обявиха бедствено положение в Смолянско

Кметът Николай Мелемов обяви бедствено положение в 8 часа тази сутрин на територията на цялата Смолянска община.

[ad id=“225664″]

Вследствие на бурния вятър са изкорени и паднали дървета и е прекъснато електрозахранването в редица селища в областта. Необходимо е провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в община Смолян, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

В момента заседава Кризисният щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, който се оглавява от зам.-кмета на Смолян инж.Мариана Цекова.

Без ток са Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале. Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево. От пожарната съобщиха, че са подадени над 20 сигнала за паднали дървета.

[ad id=“263680″]

За днес е обявен жълт код за силен вятър в цялата страна.

Бурните пориви станаха причина за затварянето на ски курорта Банско. Информацията бе съобщена в официалната страница на курорта във Фейсбук.

Затворени са и всички ски писти и лифтове в Пампорово.

От Областната дирекция на МВР в Добрич съобщиха, че по разпореждане на Пътното управление е затворен пътят Добрич – Варна поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили. Движението е пренасочено по обходен маршрут през град Балчик и курорта Албена.

В Добричката община 44 населени места са без електрически ток, съобщи секретарят на общината Соня Георгиева.

[ad id=“225664″]

Пет селища в Разградско са без ток, а заради бурния вятър далекопроводите се изключват. На тъмно са и няколко село в Габровско, както и две села в Кюстендилска област.

В Сливен пък през нощта и тази сутрин са измерени пулсации на вятъра със скорост от 140 километра в час, съобщиха от пресцентъра на общината. Подадени са сигнали за пречупени и изкоренени дървета, част от които са паднали върху леки автомобили. Пет села и част от вилната зона на Сливен са без ток.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов също заяви, че обстановката в общината е много тежка заради бурния вятър и е възможно да бъде обявено бедствено положение.
dir.bg


image0 (9K)