Обявен за мъртъв от трима лекари оцелял, защото започнал да хърка точно преди аутопсията

Испанец, обявен за мъртъв от трима лекари, се оказал все още жив и оцелял само защото  започнал да хърка на масата за аутопсия.

29-годишният Гонсало Монтоя Хименес, е затворник в северната част на Испания. Бил е намерен в безсъзнание в килията си на 7 януари и е бил обявен за мъртъв, според испанския La Voz de Asturias. Трима съдебни лекари потвърдили, проверили и обявили смъртта на Хименес, пише nauka.offnews.bg

Четири часа по-късно, точно преди аутопсията на Хименес, се чул шум на масата за аутопсия и било установено, че е още жив. И точно навреме – тялото Хименес дори било разчертано с водещите линии за аутопсията, разказва член на семейството за La Voz de Asturias.

[ad id=“263680″]

В момента испанецът е в съзнание и се намира в интензивното отделение в Централна университетска болница на Астурия (HUCA) в Овиедо, Испания. Лекарите казват, че мозъкът му е пострадал от липсата на кислород по време на изпитанието, но фактът, че говори и помни, са добри признаци за възстановяване.

А защо погрешно е сметнат за мъртъв?
Установяването дали някой е жив или мъртъв може да звучи достатъчно просто, но няма общовалидни принципи, а именно лекарите трябва да се произнесат дали някой е мъртъв.
„Ти си мъртъв, когато някой лекар каже, че си мъртъв“, заяви в интервю за Live Science д-р Джеймс Бернат (James Bernat), невролог в Школата по медицина в Дартмут Колидж в Ню Хемпшир.

Човек може да бъде обявен за мъртъв, когато се случи едно от тези две неща: Сърцето спира да бие и не започва отново или се намира в „мозъчна смърт“. Един човек се счита, че е в мозъчна смърт, когато той или тя вече няма никаква неврологична активност в мозъка или мозъчния ствол – което означава, че не се изпращат електрически импулси между мозъчните клетки.

Лекарите извършват редица тестове, за да определят дали някой е в мозъчна смърт, като например проверка дали лицето може да диша, обяснява д-р Диана Грийн-Чандос (Diana Greene-Chandos), професор по неврохирургия и неврология в Университета на щата Охайо.

В този случай семейството на Хименес съобщава, че той има епилепсия и подозират, това може да е изиграло роля за необичайните обстоятелства за предположението за неговата смърт.

[ad id=“225664″]
Някои хора с епилепсия понякога изпадат в състояние, наречено каталепсия или състояние, при което мускулите им стават твърди, а те – нечувствителни към дразнители.  Симптомите на каталепсия може да бъдат сбъркани със смърт.

Не е ясно дали медицинският персонал в затвора е знаел за епилепсията на Хименес, когато е обявен за мъртъв.

Този стряскащ случай не е единствен: През 2014 година 91-годишна полякиня била обявена за мъртва и прекарала 11 часа в моргата преди персоналът да открие, че тялото се движи в торбата и да я извадят жива.


image0 (9K)