Обявена е грипна епидемия съвсем близо до Стара Загора

Грипна епидемия е обявена в Хасково и Харманли, както и в област Перник, съобщи БНР. Мярката влиза от утре и засега е в сила до 4-ти януари. През този период ще бъдат преустановени плановите операции, а детските и женските консултативни кабинети ще бъдат затворени.

По-рано днес Регионалната здравна инспекция в Хасково свиква извънредно заседание заради епидемиологичната обстановка. До обед регистрираните заболели са били 300 на 10 000 – почти гранична стойност от изискваните 310 за обявяване на грипна епидемия. Към късния следобед стойността вече е била дори надхвърлена, по данни на местните здравни власти. Болни с различни усложнения са постъпили за лечение в различни отделения на хасковската болница. Пациентите са предимно деца и хора над 60-годишна възраст.

Висока заболеваемост е отчетена и  в Димитровград, но засега няма да се обявява епидемия.

По-рано днес бе обявена грипна епидемия и в Пернишка област след като в последната седмица непрекъснато е нараствала интензивността на заболяващите от грип и остри респираторни заболявания в региона е нараснало. Общата заболеваемост е 231,22 на 10 000 души.  Сред наблюдаваните общо 7482 лица от всички възрастови групи през миналата седмица са регистрирани 173 случая на ОРЗ. Най-висока е заболеваемостта сред децата между 5 и 14 г., следвана от групата между 15 и 29 г. и децата до 4-годишна възраст.

Препоръка за удължаване на зимната ваканция заради грипа


image0 (9K)