Обявена е грипна епидемия в Стара Загора

РЗИ обяви грипна епидемия в област Стара Загора от утре – 15 януари. Учебните занятия в областта ще бъдат спрени от 16 до 18 януари.

Причината е високата заболеваемост през последната седмица-264,84 на 10 000 души, както и  резултатите на изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания. Те показват наличие на циркулация на грипен щам А H3N2. Засегнати са всички възрастови групи.

От РЗИ препоръчват лечебните заведения за болнична помощ да преустановят свижданията. Лечебните заведения за извънболнична помощ – медицинските, диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ:да разкрият при възможност грипни кабинети;да преустановят работата на женските и детски консултации;да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации;да спрат профилактичната дейност.

С цел недопускане на усложнения на случаите на грип, напомняме на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

РЗИ препоръчва на хората:

– ограничаване на социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства.

– при наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

Спазването на препоръките е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора. Това е от особено значение за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.


image0 (9K)