Общински съветници предлагат правилник за финансиране на иновативни културни проекти

Проект на „Правилник за условията и реда на съфинансиране на културни проекти в община Стара Загора“ ще бъде предложен за разглеждане и одобрение по време на декемврийското редовно заседание на Общински съвет- Стара Загора.

Подробности за инициативата дадоха днес на пресконференция вносителите Диян Димитров, председаттел на най-голямата група в местния парламент – тази на ПП ГЕРБ, както и  Дарин Петков и Стефан Анков.

Правилникът цели да установи ясни правила за финансиране и критерии за подбор на проекти, които не са включени в културния календар на общината. Предвижда се в общинския бюджет на Стара Загора за 2021 г. да бъдат заложени 30 хиляди лева за тази цел.

„Настоящият правилник цели подпомагане на проекти в областта на културата, които задължително да се реализират на територията на община Стара Загора и не са включени в културния календар“, разясни  Диян Димитров. Той допълни, че одобрените проекти ще бъдат финансирани в размер на 70 % от стойността, останалите 30 % самоучастие на реализаторите на инициативата. Максималната сума, която може да бъде отпусната за подпомагане на проект, е в размер до 3000 лева.

Димитров обясни още, че кандидатстващите ще имат възможност да заявят участие в две сесии, в които ще могат да се подават документи. Първата ще бъде до 31 март, а срокът за разглеждане – до 20 април. При одобрение идеята трябва да бъде осъществена до 15 септември. За втората сесия ще може да се кандидатства до 30 юни, разглеждането ще бъде до 20 юли, а срокът на изпълнение е до 30 ноември. Проектите ще бъдат оценявани от 9-членна комисия.

Председателят на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания Дарин Петков, допълни, че Правилникът ще даде възможност за реализиране на нови и иновативни творчески проекти в областта на културата. „Надявам се,  догодина творческата и културна дейност в Стара Загора да е с ново лице, да дадем възможност на нови идеи“, категоричен е Петков.

Важен принцип е, че по правилника ще имат възможност да кандидатстват само юридически и физически лица, които са от Стара Загора.

Участие в пресконференцията взеха още Стефан Анков, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова и част от вносителите.


image0 (9K)