Община Хисаря е пред фалит

В община Хисаря следващият месец няма да имат пари за заплати. Въведен е график в Бюрото по труда за безработни. Това заяви пред „24 часа“ кметицата на Хисаря Пенка Ганева. Тя е принудена да пристъпи към съкращения и да пуска служителите в неплатен отпуск. Градчето е почти фалирало.

Затворени са почивните бази и там има масови съкращения. 10 големи хотела, над 100 къщи за гости, 4 балнеоложки центъра и десетки ресторанти не

Във военния санаториум дават само дежурства. „Със страх чакаме кога ще ни съобщят, че вече не сме на работа“, заявиха служители. В момента там няма жива душа, единствено служители дават дежурства, за да поддържат балнеосъоръженията.

В местното бюро по труда имало график кой кога да се регистрира, защото станало стълпотворение.

„На първо време ще се наложи да освободим 20 души. Приходите в хазната са на санитарния минимум. Хората се изплашиха и спряха да плащат данъците си. А ние трябва да събираме и извозваме боклука, да дезинфекцираме контейнерите, да чистим улиците. Това са все огромни разходи“, каза кметът Пенка Ганева.

„Пандемията буквално удуши Хисаря. Туристическият бизнес, който хранеше града, е на нула. Много жители ми се обаждат, че са останали без работа и средства“, каза Ганева.

Заради ограничителните мерки са затворени минералните чешмите, откъдето всеки можеше да си налива без пари. През уикендите стотици хора отблизо и далеч чакаха с часове на опашка пред питейните павилиони, понесли по няколко туби.

Пресъхнал е чучурът „Момина баня“, за който се смята, че е най-лековит. Помага за бъбречни, стомашни и чернодробни заболявания, както и за разграждане на мастните депа в тялото. Обществената баня в съседство е затворена от 14 март. В парка няма местни жители.

BNews.bg


image0 (9K)