Община Стара Загора се включи в засяването на „Музикална гора“

Поредна зелена инициатива обедини старозагорци днес. Целият колектив на Държавна опера-Стара Загора и приятели на изкуството засадиха на площ от 3 дка 2000 фиданки от дъб-цер, осигурени от Държавно горско стопанство-Стара Загора.

По този начин беше залесена първата в България „Музикална гора“.

В екопроявата се включиха зам.-кметовете на Община Стара Загора Милена Желева и Красимира Чахова, областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Димитър Драчев и Красимир Червилов, представители на различни институции, неправителствени организации и граждани.

„Благодаря на всички, които подкрепиха тази благородна инициатива на Държавна опера- Стара Загора. Знаете, че Община Стара Загора извърши едно от най-мащабните залесителни кампании през 2019 година, като такава беше насрочена и за 2020 година, но за съжаление, заради противоепидемичните мерки, тя не беше осъществена“, каза в края на акцията зам.-кметът Милена Желева. Тя обяви, че до края на месец март се предвижда на площ от 380 декара да бъдат засадени нови още 10 000 фиданки от цер.

Желева допълни, че целта е Стара Загора да се превърне в най-зеления град в България като ежегодно да бъде извършвано залесяване на обезлесените от пожари и незаконна сеч терени. Зам.-кметът си пожела всички засадени фиданки да се хванат и след няколко години да има гора на мястото.

Инициативата на колектива на операта се организира в навечерието на 28 февруари, когато през 1895 г. Митрополит Методий Кусев засажда първите фиданки на Ахмак байр, за да се превърне това опустошено място в сакралното за старозагорци Аязмо, в зеленото сърце на Стара Загора.


image0 (9K)