Община Стара Загора предлага мерки в подкрепа на най-засегнатите от пандемията бизнеси

Община Стара Загора предприема мерки в подкрепа на ресторантьорския бизнес, който беше затворен заради наложените ограничения срещу разпространението на COVID-19.

„Още през изминалата 2020 година се обединихме около идеята, че трябва да помагаме на бизнеса в тази тежка ситуация. За всички е тежко, не само 2020, но и 2021 година минава през особения прочит на пандемията, най-вероятно така ще е и през 2022 г. Искаме да ги подкрепим, когато е най-нужно. Заедно трябва да си подадем ръка и да продължим да работим. Тук битката е за оцеляване“, каза по време на  пресконференция кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Той обясни, че са проведени редица срещи със Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и е разработен пакет от мерки, които да намалят разходите на един от най-тежко засегнатите бизнеси.

„Направихме проучвания какво може да предприемем по закон, за да облекчим бизнеса. На предстоящата сесия на Общински съвет ще внесем за обсъждане и гласуване предложение, в което за времето, когато заведенията не са работили, да им бъде опростена такса смет, защото когато един обект не работи, то той не генерира отпадъци“, посочи като първа мярка градоначалникът. Той обясни, че ще бъде изработена специална декларация, която ще бъде подавана към местната администрация от представителите на затворените бизнеси. По този начин ще бъде възможно освобождаването от такси за сметосъбиране и сметоизвозване.

Тодоров допълни, че ще бъдат освободени от заплащане на месечен наем стопанисващите общински обекти, които са били затворени по време на локдауна.

Ползвателите на тротоарно право ще заплащат едва 30 % от наемите на площта, която използват през цялата 2021 година, което означава че ще се намали със 70 % дължимите суми. „Площта, която е определена, не може да се използва оптимално, поради допълнителните изисквания за дистанция между масите“, обясни още кметът. Той посочи още, че за обекти, за  които е било заплатено за удължено работно време, ще бъдат върнати платените такси.

Като следваща мярка се предвижда удължаване на срока за категоризация на обекти. „През 2021 година изтича категоризацията на 57 обекта като вече на 17 от тях са подновени, а за останалите 40 ще се даде оптимален срок за извършване на определените дейности, за да няма струпване и опашки“, обясни Тодоров.

Градоначалникът е категоричен, че ситуацията е много динамична и се следи постоянно. „Ние ще се стремим всички бизнеси на територията на общината да работят колкото е възможно по- дълго и да не прибягваме към крайности“. Той призова хората да спазват мерките и да вярват на науката и лекарите, а не на фалшиви новини. „Само по този начин ще може по-бързо да излезем от тази ситуация“, допълни кметът.

Благодарност към изготвените от администрацията мерки изрази председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора Вени Петрова, която посочи, че браншът винаги е имал изключително добър диалог с кмета на Община Стара Загора и неговия екип.

Направените предложения ще бъдат обсъдени и гласувани на редовната мартенска сесия на Общински съвет Стара Загора.

На срещата присъстваха още зам.-кметовете Милена Желева и Красимира Чахова, както и секретарят на местната администрация Делян Иванов.

 

 

 


image0 (9K)