Община Стара Загора поздрави лекари и акушерки за Бабинден

По стара  българска традиция на 21 януари отбелязваме Бабинден. Това е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Тази година поради пандемичната обстановка, ритуалът по „измиване на ръцете“ в трите специализирани отделения в местните болници беше извършен в тесен кръг.
„Приемете сърдечни поздрави по повод празника на родилната помощ – Бабинден! Не случаен е фактът, че на 21 януари народът ни тачи този ден от древни времена и почита до днес грижите и радостта към новородените, към нашите наследници, посрещани в ръцете на по-възрастните и по-опитните от нас.

На всички лекари, акушери и баби поднасям поздравления за празника и използвам възможността да изразя благодарност и възхищение за неуморния Ви труд, на който сте орисани за радост на най-малките старозагорчета и техните родители!

На всички Вас желая здраве, свежи сили и по-спокойни бъдни дни, за да ни носите с гордост неповторимите мигове на щастие, в които приветстваме новия живот!“, се казва в поздравителния адрес на кмета Живко Тодоров, изпратен до АГ отделенията в общината.


image0 (9K)