Община Стара Загора започва инициатива „Хапче за здраве“

Идеята на Община Страсбург за създаване на програма за спортуване по лекарско предписание за възрастни хора ще бъде осъществена и в Община Стара Загора. Това съобщи днес зам.-кметът Красимира Чахова, с ресор „Общинска собственост, стопанска политика, туризъм, спорт и младежки дейности“. Като представител на Стара Загора тя е избрана за първи председател на новоучредената Спортна комисия към Страсбургския клуб. „Идеята е да се инициира обмяна на опит между членовете на Клуба“, обясни Чахова. По думите й това е огромно доверие и признание за Стара Загора.
Чахова оповести и стряскащи данни от доклада на проф. Уилям Гаспарини от Страсбургския университет свързани със застоелия начин на живот, който е четвърти рисков фактор за здравето на хората. Според тях, годишно 4 млн. европейци умират заради недостатъчна физическа активност, а 80 млрд. евро се харчат за здравни услуги.

[ad id=“255238″]

По думите на Чахова в Стара Загора има практика за приобщаване на различни групи от населението към спорта. Тя припомни за осигуреното през лятото безплатно практикуване на 8 вида спорт от децата, за ежедневните занимания по гимнастика в парк „Аязмото“, ежемесечните походи, зимен и летен празник, организирани съвместно с туристическо дружество „Сърнена гора“, детски спартакиади и т. н.
„330 джипита са включени по програма „Спорт по лекарско предписание“ в Община Страсбург. Те предписват доза „лекарство със спорт“. След предписанието пациентите се поемат от инструктори по индивидуална програма включваща ходене, джогинг, колоездене и гребане (в Страсбург има гребен канал), а разходите се поемат от Общината“, разказа Чахова. „Ще се постараем да адаптираме тази програма към нашите условия, надявам се да обменим и други добри практики от други градове“, допълни зам.-кметът.
„В Страсбургския клуб членуват 61 града от 18 страни и Стара Загора винаги е била активна в него. Досега сме имали представители в здравната комисия“, разказа Иванка Сотирова зам.-кмет по хуманитарни дейности. Оглавяването на Спортната комисия е въпрос на престиж. Стара Загора е „Европейски град на спорта 2017“, но има и много потенциал с добрите си спортни съоръжения и бази да организира тук спортни събития за членовете на Клуба.

„Заемката на т. нар. „хапче за здраве“ за възрастните хора е полезна, въпросът е как ще предизвикаме интереса и съпричастността на общопрактикуващите лекари. Даването на рецепти трябва да бъде съчетано с вида спорт и съобразено със състоянието на пациента и заболяванията му, с професионалната вещина на лекаря“, обясни Сотирова. Не на последно място е и обезпечаването на спортните бази за ползване. По думите й трябва да се започне и работа с децата от най-ранна детска възраст за борба със затлъстяването и гръбначните изкривявания. В момента, съвместно с Ротари клуб, се изгражда специален кабинет в сградата на VI-то основно училище в Стара Загора за диагностициране на деца от целия град.

[ad id=“225664″]

Сотирова съобщи още, че заради увеличаване броя на децата с диабет в детските градини, съвместно с Тракийския университет ще се направи обход на всички детски заведения, за да се набележат мерки за нуждаещи се деца.
Годишната среща на Страсбургския клуб се провежда по време на Световния форум по демокрация, организира от Съвета на Европа, чиято тема тази година е популизмът, разказа още Иванка Сотирова. Тя и Красимира Чахова са участвали в заседанията на форума.


image0 (9K)