Община Казанлък спечели финансиране на проект „Дъга на толерантността – партньорство за ефективна интеграция“

Община Казанлък, в качеството на Бенефициент, подписа договор за безвъзмездна финансова помощ на стойност 215 108,99 лв.  Партньори по проекта са училища от казанлъшките села: ОУ „Св. Климент Охридски“, с. Горно Черковище, ОУ „Кирил и Методий“, с. Копринка, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Ръжена, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Хаджидимитрово, ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Шейново, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Кънчево и фондация „Ромско сърце“, гр. Казанлък.
Целта на проекта е повишаване на броя на успешно интегрираните ученици от етническите малцинствени групи на територията на община Казанлък чрез мотивирано включване още от най-ранна възраст в образователния процес. Проектните дейности ще допринесат за подобряване на условията за равен достъп до образование и обучение, засилване на мотивацията за участие в образователния процес и на родителите, допълнителни занимания с учениците, за които българският език не е майчин.
Предстоят мероприятия като разкриване на ателиета в училищата – партньори, екскурзии, спортни празници и концерти, които ще подпомогнат адаптирането на учениците от 1-ви до 4-ти клас към учебния процес. Обособяването на клубовете ,,Да учим днес за успешно утре“ и клуб „Пъстра забава“ ще насърчи учениците от етнически малцинствен произход да получат допълнителни знания по български език. Родителите на децата от маргинализирани общности също ще бъдат включени в дейностите по проекта. С тях ще се работи в посока за развитие на родителските им компетенции и работата им в екип. Те ще бъдат по-активно ангажирани в обучението на децата си. Целта е родителите да станат двигател за позитивна промяна в общността.
Съвместно с „Център за кариерно ориентиране“ – гр. Стара Загора е предвидено да се работи за формиране от ранна възраст на положително отношение към труда.
За да бъде осигурен достъп до училище на повече деца от етнически малцинствен произход, за учениците, живеещи в местността „Язовира“, близо до с.Копринка, е предвиден специализиран транспорт до учебното заведение в селото.
Дейностите по проект „Дъга на толерантността – партньорство за ефективна интеграция“ започват в края на месец ноември, тази година и ще бъдат изпълнявани и през учебната 2017/2018 година.


image0 (9K)