Община Бургас заплаши да забрани ползването на сараите в Росенец

Строителната ограда да се махне незабавно и да се “осигури свободен достъп на гражданите по общинската улица”. Такова предписание е дала община Бургас на собственика на имота в Росенец, свързан с името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

В съобщение, изпратено до медиите, се казва още, че “на собственика, строителния надзор и строителя е дадено предписание в седем дневен срок да бъдат представени в Община Бургас съставените по време на строителството актове и протоколи за строежите в имота, с цел да се установи правомерно ли са обитавани”.

Според информацията режимът за въвеждане в експлоатация на сградите в имота е регистрационен и към днешна дата в общината не са постъпвали заявления за регистриране и издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградите. “Собственикът е уведомен, че ако не представи изисканите документи в посочения срок, Община Бургас ще предприеме действия по забрана ползването на сградите в имота и принудително премахване на строителната ограда, ограничаваща преминаването по общинския път”.

До тази развръзка се стигна след репортаж на Свободна Европа в понеделник, от който става ясно, че въпреки закона и решенията на институциите, свободният достъп до брега през пътя, който е публична общинска собственост, е невъзможен. В края на миналата седмица улицата беше преградена с охрана и ограда, въпреки уверенията на кмета на Бургас Димитър Николов, че плажът е достъпен по шосето.

Това провокира втора акция на лидера на “Да, България” Христо Иванов в Росенец. На място днес той установи, че шосето е частично отворено.

I „Строителен обект“

На платнищата, частично преграждащи пътя днес все още стои написът “строителен обект”. Табелата със заглавие “Схема с координатен регистър за организиране на строителна площадка, съгласно проекта за безопасност и здраве” лежи на земята заедно с част от оградата. Чертежът е от 2016 г. и беше поставен в събота. Според ламинирания лист участъкът от пътя, който е блокиран, представлява “сервитут за организиране на строителна площадка”.

“Искам да видите една политическа лъжа”, каза Иванов и обвини община Бургас, че е лъгала за това, че пътят “забива” в частен имот и не осигурява достъп до брега. Този аргумент е използван, за да бъде “харизан пътя на Доган. Вървим по лъжата на бургаския кмет”, допълни Иванов. В отговор от общината съобщиха, че “община Бургас отново категорично заявява, че общинската улица никога не е водила до морския бряг, а до частен терен, което е видно и от актуалната кадастрална карта”. Установен е бетониран път през съседен имот- публична държавна собственост, за който от общината не са издавани строителни книжа.

I „Административен пропуск“

На мястото продължава да няма информационна табела за това кой, какво и докога ще строи. “Приемете го като административен пропуск”. Това заяви по телефона директорът на РДНСК-Бургас Милен Ненчев. Липсата на тази табела е установена от строителния контрол още преди месец, но по неясни причини и до този момент няма наложена санкция. Ненчев обясни, че са направени няколко проверки “всички пропуски са констатирани, но все още се води кореспонденция между нас и община Бургас, защото уточняваме от коя компетенция е”.

Пред Свободна Европа кметът на Бургас Димитър Николов миналата седмица обясни, че не е издавано ново разрешение за строеж в имота. По думите му в четвъртък е връчено предписание за “изместване на временната строителна ограда на координатите, на които трябва да бъде”. Оградата пък е там по силата на разрешение за строителни дейности за реконструкция на резиденцията след пожара, който разруши част от покрива й в средата на месец май.

Христо Иванов поиска оставката на председателя на правната комисия на общината в Бургас, който е от квотата на ДСБ. Причината е, че той е гласувал за узаконяване на частния път към сараите в Росенец. Иванов заплаши, че “ако не бъде установена трайна възможност да се стигне до плажа, ние ще бъдем принудени пак да призовем хората на масово плажуване.“

I Предисторията

„Демократична България“ организира на 11 юли акция под този надслов, при която се стигна до сблъсъсци с полицията, която отказа да допусне граждани до плажа в „Росенец“, въпреки че протестът им беше надлежно съгласуван с общината в Бургас. Униформените изтъкнаха като причина за тогавашните си действия присъствието на симпатизанти на ДПС на територията на резиденцията на Доган и недопускането на етнически конфликт.

В крайна сметка в ситуацията се намеси лично кметът Димитър Николов, който призова полицаите да допуснат протестиращите до плажа. Първоначално униформените не се съобразиха с волята му, но след кратки сблъсъци и разкъсване на кордона, дошлите да плажуват стигнаха до брега, но не по пътя, а по обходна пътека.

Христо Иванов припомни пред медиите тези събития във вторник, подчертавайки, че дори симпатизантите на ДПС са били изненадани от лукса, в който живее Ахмед Доган. Той допълни, че все още очаква властите да изпълнят обещанието на зам.-председателя на парламента Валери Симеонов, който миналия месец заяви, че незаконният кей на Доган ще бъде разрушен.

В понеделник Свободна Европа изпрати уточняващи въпроси до ДНСК, но до приключване на редакционния работен ден отговори не бяха получени.

Генка ШИКЕРОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)